L’Associació ECCIT realitza intercanvis educatius i viatges socioculturals per millorar la integració de la interculturalitat a les aules i la igualtat d’oportunitats.

Compartir i fomentar la interculturalitat és un dels objectius de l’Associació ECCIT, que va néixer a Girona ara fa vuit anys. Per al president de l’Associació, Yasser Saadoune, l’objectiu de l’entitat és sobretot tenir una dinàmica d’aprenentatge entre iguals. L’activitat de l’associació ha hagut d’adaptar-se a la situació extraordinària d’emergència sanitària actual.

Què és ECCIT?

ECCIT són les sigles d'”Entitat Coneix i Comparteix”. En aquesta associació ens centrem en temes interculturals, immigració, integració i cooperació. La majoria dels nostres socis són del Marroc, tot i que també tenim relacions amb altres països del món. Engeguem projectes destinats a fomentar l’aproximació a altres cultures i dins del sistema educatiu i l’aprenentatge.

Quan neix aquesta entitat i per què?

L’entitat ja era activa fa anys, però va començar a funcionar de manera legal quan vam aconseguir els estatuts, fa exactament vuit anys. Aquesta associació sorgeix de la necessitat de crear una eina que serveixi per desenvolupar i ajudar les persones immigrants nouvingudes, generalment alumnes d’origen magrebí, en la seva integració i adaptació a un país que no és el d’origen.

Com van ser els primers anys de l’entitat?

Els primers anys no vam tenir cap problema per engegar, ja que teníem lligams fets amb la gent. Jo treballo en el món sindical i intercultural, igual que altres persones del nostre equip; ja que teníem experiència en el sector, vam decidir crear ECCIT per buscar aquest espai de cooperació i aproximació a la cultura d’altres països.

Quina és la vostra missió com entitat?

Treballem sobretot amb el jovent, l’alumnat nouvingut d’origen magrebí resident a Girona, tot i que actualment també treballem a Tarragona, Barcelona i València. Per això, volem promoure la interculturalitat i reduir les desigualtats a les aules i el sistema educatiu entre els països del nord i sud, a través dels nostres projectes, que tenen com a objectiu viatjar per aconseguir un espai de trobada, cooperació i aproximació amb altres cultures.

Quins són els projectes amb els quals desenvolupeu la vostra funció?

ECCIT duu a terme jornades culturals amb escoles i famílies, fem tallers de cuina, xerrades de sensibilització, formacions… Però dins de tota l’activitat de l’Associació tenim tres projectes principals. El més important és el projecte d’intercanvi educatiu. Aquest consisteix a fer un intercanvi de professorat entre Girona i Xauen. Els professors que s’apunten des de Girona, reben una formació prèvia sobre la dinàmica del sistema educatiu i la cultura magrebina, i quan escollim els professors magrebins fem la mateixa formació però a la inversa.

Com funciona aquest projecte?

L’intercanvi dura una setmana, i, tot i que entrem en contacte amb la cultura del país i es visiten llocs, no és pas un viatge turístic. Aquest projecte té com a objectiu final el coneixement millor del context social cultural de país d’origen d’alumnes magrebí, per millorar el vincle que tenim a les aules catalanes. El currículum escolar marroquí és molt diferent del d’aquí, per tant, el viatge acaba sent molt lúdic, els catalans aprenen molt d’un sistema d’educació diferent, d’una religió diferent, un context sociocultural diferent, etc.

I quan els professors de Xauen vénen?

Quan els marroquins fan l’intercanvi i venen a Girona, vénen a conèixer un sistema educatiu totalment diferent, desenvolupat i de qualitat. Això ens permet treballar el tema de cooperació des de la dinàmica de l’intercanvi. No volem anar a salvar ningú, volem igualtat d’intercanvi de coneixement a partir d’experiències diferents.

Quins són els altres dos projectes?

Els altres dos projectes no són pas intercanvis, però són viatges socioculturals que fem també a Xauen. Per una banda, tenim el viatge sociocultural d’una setmana, on entrem en contacte directe amb la cultura marroquina, ens reunim amb l’alcalde, fem tallers de cuina, de dansa… És un viatge per aproximar-se a una cultura diferent i passar-ho bé. Per altra banda, l’altre projecte és similar però, com es fa en una estada limitada de tres dies, les activitats programades són per fer coses culturals molt concretes.

Com és l’equip a ECCIT?

Som una xarxa molt gran, tenim grups a Tarragona, Girona, Barcelona, València, al Marroc i ara a el Senegal. Actualment som vint persones actives que treballem des d’aquí. Hi ha molta gent que és col·laboradora, és a dir, que van i venen, segons l’activitat o projecte que estem fent, per exemple en els viatges, jornades culturals, o en xerrades sobre els menors estrangers no acompanyats, comptem amb la participació de diferents persones…

Com ha afectat la pandèmia a l’associació?

La nostra activitat recau fonamentalment en els nostres projectes d’intercanvi cultural. A causa de la situació d’emergència sanitària, hem hagut de parar la gran majoria de projectes, i alguns els hem hagut de cancel·lar, per tant, ara estem gestionant algunes devolucions. No sabem què passarà, ens trobem sumits en una gran incertesa. Tampoc sabem si hi haurà subvencions per tirar endavant els projectes que havíem programat.

Quina feina podeu fer des de casa?

Seguim actius en l’àmbit laboral, tota l’activitat que es pot fer des de casa l’estem fent. Estem acabant de programar un projecte de col·laboració socioeducativa amb els companys del Marroc i Catalunya, una nova iniciativa de formació en línia. Vam començar molt fort aquest any, però la pandèmia ens ha frenat completament.

Com us veieu d’aquí a uns mesos?

Estàvem començant a fer activitats amb el Senegal, per exemple, en setmana santa, i ara buscàvem finançament per fer més activitats. Tenim establert el projecte d’intercanvi educatiu de professorat amb Xauen pel juliol. Tenim tot programat, però encara no sabem què passarà, si el podrem fer o si, per contra, l’haurem de cancel·lar també. Ara mateix no tenim cap idea de com funcionarà la gestió de projectes durant aquests mesos.

Per què és important que existeixin entitats com aquesta?

Hem de buscar espais de trobada per trencar amb el discurs de l’odi, i per això, és necessari qualsevol tipus d’espai centrat en la cooperació, desenvolupament, integració cultural o immigració. Sobretot ara, on rebem diàriament l’ofensiva de sectors conservadors que potencien aquest discurs i agreugen la discriminació racial. Hem d’optar tots per aquests tipus d’espais, que són importants, perquè vetllen per la igualtat d’oportunitats per a tothom.

https://xarxanet.org/internacional/noticies/yasser-saadoune-hem-de-buscar-espais-de-trobada-trencar-amb-el-discurs-de

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •